Hår, denna gång i text.

Sofia har tänkt till, den här gången om kroppsbehåring. Påminn mig om att jag skall leta upp blonderingsbilden.

 

”Jag har tänkt på saken sedan i fredags, då jag fick ansiktsbehandling. Kroppsbehåring.

Jag låg på behandlingsrummet i lugn och ro. Nedbäddad under ett skönt täcke. En mjuk, skön kudde under huvudet. Då plötsligt, rrrrriiiiitch! Ajajajaj! Ögonbrynsvaxning. Den första vaxningen i mitt liv, faktiskt. Jag är en rakhyvelstjej.

När jag gick därifrån började jag fundera. Kroppsbehåring, fint eller fult?

Till att börja med kan vi ju konstatera att det är en väldig skillnad på kvinnor och män. Det som är självklart på killar, ses som lite suspekt hos tjejer. Skäggväxt exempelvis.

Men vad är fint och vad är fult? Vad säger tidningar, tv, ”alla”? Vi börjar nerifrån:

Hår på benen: Män bör ha hår. Lagom mycket. Om de inte är elitsimmare. Kvinnor bör inte ha något alls. Stubb är en dödssynd och tyder på lättja.

Hår mellan benen: Varken män eller kvinnor bör se ut som om de har en tångruska i bikinin/badbyxan. Män ska ansas eller rakas och kvinnor ska ha så lite som möjligt. Brazilian wax avlägsnar ALLT hår i detta område. Jag har dock aldrig hört talas om en man som gjort det och som överlevt och berättat om saken.

Hår på bröstet: En smaksak för män och en katastrof för kvinnor.

Hår på ryggen: Ett stort NONO för både män och kvinnor. Fast det verkar inte som om alla män har fattat det. Så tragiskt. Särskilt när rygghåret möter håret på skinkorna. Som för övrigt också borde vara hårfria. Gäller båda könen.

Skägg och mustascher: Valfritt för män och ett aber för åldrande kvinnor.

Ögonfransar: Långa, tjocka i vacker solfjäderform. Både för män och kvinnor.

Ögonbryn: Här är ledordet LAGOM. Inte sammanvuxna över näsroten á la neandertalare. Inte bortrakade och ditmålade. Lagom. Fler kvinnor än män tar kontrollen över dessa buskar. Det färgas, plockas, vaxas och formas. Och det är kanske inte så konstigt. För de sitter ju mitt i ansiktet.

Till sist, håret på huvudet. Här kan det se ut nästan hur som helst. Så länge det är rent. Dock är kamma-över-flintenfrissen på utdöende. Tack Gud. Många män som börjar tappa väljer att raka.

Några frisyrer vi aldrig glömmer:

Hitler, Bob Marley, Marge Simpson, Marilyn Monroe, Jennifer Aniston, David Beckham, Sinead O`Connor, Peps Persson…

Ja, det är många val som ska göras. Var och en gör sina. Vad jag valt? Tja, lika självklart som att jag erkänner ett visst mått av fåfänga, så erkänner jag också mitt behov av privatliv.

 

Älska varandra – (o)håriga medmänniskor!”

 

Fler små texter om hår här och hair!