Scan/Scam del 2

Del ett finns här.

Först deras svar;

”Hej Daniel,

När vi saltar så rimmar vi med en saltlake där vi har minimalt med tillsatser (endast de som behövs ur ett matsäkerhetsperspektiv). Själva rimningslaken har också en bra smakbalans för att få så goda bacon som möjligt. Metoden som vi röker med är rökduschning som är enligt den senaste tekniken. Scan använder rökkondensat som är naturlig rök som har kondenserats och genomgått ett reningssteg där s k ohälsosamma ämnen tagits bort. Rökkondensat är bättre i både ett miljö och hälsoperspektiv. I dagsläget så ska rökkondensat enligt lagen deklareras som Rökarom, men det är inte s k Rökarom som tillsätts via injicering eller blandning i smet, alltså inte smaksatt med rök.
Den nya tekniken innebär att vi duschar på röken på de rimmade baconsidorna för att sedan värma upp dem till 45 grader i kärntemperatur innan de snabbt kyls ner.

Hälsningar
Martin ”

Varsamt, i min röv!

Och mitt svar

”Hej,

och tack för svar. Rimma i min bok är salt och socker, i min lite modernare bok är det med lite nitrit eller nitrat också. Men jag undrar fortfarande på vilket sätt det är varsamt? Varsamt för mig betyder försiktigt eller milt. Menar ni att saltmängden är ovanligt låg? Innebär inte det att något annat måste vara tillsatt i ovarsam mängd. Ligger köttet i lake eller sprutas det in med nålar. Insprutning kan väl knappast räknas som varsamt.

Vad gäller röken är jag ändå tveksam till att det kallas rökt, för ingen rök utan eld. Vore det trots allt inte bättre om ni ärligt deklarerade det som just rökduschat. Då skulle ni slippa att till exempel jag som konsument fick romantiska vanföreställningar om hur det går till.

Mvh

Daniel”

I kväll har jag skickat litet mail till Pågens och undrat hur kärleken kommer in. Mer om det när de svarat.