Anna-Karin (Schyman) Bollfrans

Svampplockning

Tog en skön tur till skogen igår. Jag tog med mig en liten matsäck och en svampkorg. Inget är så gott som färsk svamp, har Berit sagt.

Jag trodde att svamparna skulle vara lätta att hitta, men det var de inte! Efter ett tag tröttnade jag och satte mig på en stubbe och tog fram min fika. Satt där och åt kalla kåldolmar och drack julmust. Tittade på naturen och drog in den friska doften av tallbarr. Jag tror jag hade någon sorts naturupplevelse.

Rätt som det var stördes lugnet av en hög skräniga ungdomar. De fick syn på mig och kom fram till mig där jag satt. De letade också efter svamp! De skulle ha svampfest i skogen, med musik och dans. Om jag ville vara med? Om jag ville! Svampplockningen gick ju ändå inte så bra.

Jag följde med dem tillbaka till deras läger och där väntade ännu fler ungdomar. Alla hade tydligen plockat svamp. Det räcker till dig också, sa en tjej med genomskinlig tröja. De stekte svampen över öppen eld och sedan åt vi direkt ur stekpannan.

oj, oj, oj

 

Musiken dunkade och allt var roligt. Och konstigt. För plötsligt kom det en dinosaurie ut ur skogen. Fast den försvann sen. Vi dansade och en av killarna sa att det var ”fan det bästa rejv jan varit på”. Rejv? Fast jag hann inte fundera så mycket på det, för just då dök det upp någon slags häxa ur elden, där vi tidigare stekt svampen. För att inte tala om alla ormar på marken! Ja, jag förstod på något vis att de inte kunde bita mig, men ändå.

Men så plötsligt dök det upp massor av polisbilar. På något vis var sirenerna så lockande att jag var tvungen att dansa i det blinkande ljuset. Jag råkade tydligen dansa rakt in i famnen på en sur polis, så i morse vaknade jag i häktet.

Blev en hel del frågor. Jag svarade ärligt. Jag hade varit ute i skogen och plockat svamp när jag träffade ungdomarna och följt med dem. Hur jag ville förklara den lille 17-åringen som satt fast i hanbojor med mig? Hur ska jag veta det?! Efterhägsen typ kanske?

Nåja, de släppte mig till slut med orden att Rödluvan skulle akta sig för vargen i fortsättningen. Vad de nu kan ha menat med det?

 

Anna-Karin

Bli vän med mig på Facebook!