Svar från statens medieråd

”Hej,

Eftersom Mazurka på sängkanten 1970-11-13 granskades av Statens biografbyrå och fick åldersgränsen 15 år är det tveksamt om den är ett lämpligt komplement till Byggare Bob. Eftersom de åldersgränser som tidigare sattes av Statens biografbyrå och numer görs det av Statens medieråd endast gäller offentlig visning har de dock ingen bäring på video- och dvd-filmer, varför det står dig fritt att visa barnen vad helst du vill.

Jag misstänker att du egentligen undrar hur vi kunde sätta barntillåtet på Greenberg. Jag är en av de granskare som satte åldersgränsen på filmen och vill därför anföra följande:

Åldersgränserna beslutades fram till årsskiftet 2010-11 på grundval om filmerna ”kan vålla psykisk skada” hos den aktuella åldersgruppen. Från nyår heter det istället ”kan skada barns välbefinnande”. Hursomhelst var vi av uppfattningen hur besynnerliga några av de fysiska aktiviteterna i filmen kan te sig för ett barn så kvalificerade de sig inte för att kunna skada ungarna psykiskt. De små kan säkert tycka att det är konstigt, förbryllande, kanske till och med äckligt och rent av lite skrämmande – men det är knappast psykiskt skadligt, vilket det dock säkert kan vara för den stackars förälder som tvingas försöka förklara detta för dem.

De bedömningar vi gör handlar alltså uteslutande om eventuell skadlighet och aldrig någonsin om ”lämplighet”.

Jag får ta tillfället i akt att tacka för det mest underhållande klagomålet på åldersgränser jag sett på länge och beklaga att myndighetsföreträdare är bundna av hårda band vad gäller valet av litterära uttrycksformer.

Hälsar

Ulf Dalquist

Forskningsansvarig/Research officer
Statens medieråd/Swedish Media Council”

Med beröm godkänt svar!
Jag markerade med fet stil, det som jag tycker var en synnerligen underhållande komplimang.

 
Första mailet
Sista mailet