Jag hade själv tappat all lukt och smak. Mest ville jag få fram att de inte hade i hel pasta utan bara mjöl och vatten, men se där gick jag på pumpen. Det har jag gjort förr, som här med Ridderhielms.

 

Från: Milvin@blubb.com

Till: mona@hippbarnmat.se

Ämne: En fråga från min kompis

 

”Hej Mona!

Min kompis Milvin är jätteförkyld och har tappat all smak och lukt. Alltså han luktar fortfarande som Milvin men han känner inte det själv.

I bland sover jag över hos honom och då lagar vi mat i hop. Aldrig lax för det gillar varken han eller jag, gillar du lax?

Men nu när han inte smakar något så vill han bara äta barnmat för han tycker det är lätt att svälja också när man har ont i halsen.

Oj vad många ord innan frågorna, men nu kommer en 1. Hur många burkar skall han äta, han väger 117 kilo. Han säger att en bebis väger 10 kilo och att han väger 11.7 gånger så mycket och att han därför skall äta 11.7 burkar per gång. Det är ju asmånga burkar typ 50 på en dag. Stämmer det?

Nu kommer nästa fråga. 2. Han säger, och här har vi nästan blivit ovänner, att ni först kokar riktig pasta alltså som spaghetti eller penne och sen mixar det till den där gröten. Är det sant, jag tror inte på det fast det står på burken kokt pasta.

Förlåt om det var några svåra ord men min mamma har hjälpt mig med att läsa igenom och hon ändrade något ord.

Snart är det min födelsedag för jag föddes den 22 maj 1974 så jag är tiger i Kina. Då skall jag lätt inte äta barnmat fast det är gott.

Många kramar

Daniel”

En dag?

 

”Hej Daniel,

Jag vill gärna rekommendera att Milvin försöker äta vanlig mat även om smak och lukt inte är detsamma som tidigare. Barnmat är ju avsedd för små barn och annan mat är mycket bättre för tonåringar och vuxna. En förkylning borde gå över inom några dagar eller kanske efter en vecka och då bör även smak och lukt komma tillbaka. Om Milvin ändå bara kan tänka sig att äta barnmat just nu så rekommenderar jag att han äter den som är för 15 månader eller 1-3 år. Han har ett mycket lägre energibehov per kilo kroppsvikt än en bebis (bebisar ska ju växa!), så han behöver inte äta 50 st per dag. Men om han bara äter barnmat och inte dricker något som ger energi så behöver han kanske 15 st/dag för att täcka sitt energibehov.

Jag önskar dig och din vän lycka till. Hoppas han blir frisk och kan äta vanlig mat snart.

Med vänliga hälsningar,

Mona, leg dietist

HiPP”

 

”Hej Mona!

Tack för ditt svar, han mår redan bättre och luktar lite!

Du svarade inte på min andra fråga. Skall jag skicka den till någon annan för jag kom på att du kanske inte lagar all barnmat utan bara svarar bra på folks frågor. Eller kan du skicka den till nån som du känner som kan svara?

Kram o tack för hjälpen”

 

”Hej Daniel,

Jag ber om ursäkt att jag inte svarade på den andra frågan. Det stämmer att man först kokar pastan och sedan blandar den med den övriga maten. Så din vän har rätt där.

Med vänliga hälsningar,
Mona”

 

 

2 Comments

  1. Men har de verkligen gjort spaghetti och sedan mixat den? Eller är det en ”pasta” som de kokar. Jag har redan skrivit ett brev till Mona i ett annat ärende. Fler lär komma!

    Ebba grön?