Oopsan en smula allvar, de var ett halvår sedan sist!

Tack Rogerstam för kommentaren ”-Varför, eller rättare sagt; VARFÖR hatar du mellanmål? De ska också ätas…”

För en vuxen (och vuxen) herre som du ser jag inga problem med mellanmål. Du äter vad du skall och antagligen mer därtill.

Via empiriska (och tillåtna) studier i hemmiljö har jag kommit fram till att våra måltider fungerar avsevärt mycket bättre med så få och små mellanmål som möjligt. I synnerhet middagen som vi äter runt 20.00 fungerar bäst om barnen faktiskt är hungriga och då menar jag naturligtvis inte utsvultna. Alla äter med glad aptit och det ifrågasätts inte så mycket kring maten. Ett glas mjölk vid 16 eller banan är okej.
Det är min familj, det fungerar kanske annorlunda i andra.

Mat i min bok är lika delar kärlek och disciplin.

Hade en intressant diskussion med två helt olika personer vid samma middag om just detta. De tyckte jag skulle skriva en kokbok på temat.
Kanske på gammaldags maner, håll tyst, sitt still och ät upp. Disciplin är kärlek om man tänker efter. Regler gör matlagningen bra, det är disciplin.
Att alla samlas kring måltiden och fokuserar på den är disciplin, det är bra. Har någon lagat mat i mer än fem minuter förtjänar den personen uppskattning och respekt för att den ställer fram mat på ett dukat bord till sin familj. Då duger inte ”-Jag tycker det är äckligt” eller ”-jag vill ha ketchup”. För tre generationer sedan skulle knappast ett barn sagt så, för två generationer sedan skulle det sannolikt resulterat i en hurring, med min föräldrageneration skulle det resulterat i en tillrättavisning eller en diskussion. I dag innebär det 9 gånger av 10 att barnet får något annat och 9.9 gånger av 10 ketchupflaskan åker fram. Missförstå mig inte ketchup är utmärkt, jag skulle aldrig äta köttfärssås utan.

Sen, när jag ändå är i gång så undrar jag varför barnmat på burk är så fruktansvärt menlöst och i bland till och med äckligt? Vi lagar numera den mesta barnmaten själv (så duktiga så) och den är så enormt mycket godare trots att den inte innehåller salt. Det går att göra barnmat som smakar gott utan salt och glutamat.

Det påminner mig om att jag skrivit ett brev till Hipp (barnmatstillverkare) och det i sin tur påminner mig om att jag som Küng lite är som en Kung och inte skall ha riktiga åsikter på denna arena, för här är mest lättklätt och lite irriterande. Utom en gång i halvåret då tar jag på mig min agitatorhatt. Nu tar jag av den igen, ses om ett halvår!

Tills dess, håll tyst och ät upp!

19 Comments

 1. Du klär i agitatorshatt. Men passa dig för att framstå som alltför sympatisk. Det är nog inte bra för din image.

 2. Men agitatorshatten på känns det nästan som om det skulle kunna slinka ur dig ord som voro och ehuru..

  1. Ditt påstående äger nog sin riktighet, emellertid avstår jag oftast från ett alltför omodernt språkbruk för att nå ut till massorna.

 3. Nä, jag håller i stort sett med. En passus dock, jag blir TOKIG när man öser ketchup på min köttfärssås utan att ens smaka på den innan…

 4. Nä, jag håller i stort sett med. En sak dock, jag blir TOKIG när man öser ketchup på min köttfärssås utan att ens smaka på den innan…

 5. Jag blir TOKIG om någon öser ketchupå på min köttfärssås utan att ens smaka på den innan!

    1. Felmeddelandet berodde på att jag gav mig i kast med att skriva lite kod. Något min ”tekniske chef” upprepade gånger avråder från. Spännande det här med PHP.

  1. Jag har ett på lut om jämställdhet och kvotering i Chile som har sina putslustiga vändningar. Jag hade tänk spara lite på den men…

 6. Tycker förövrigt att ketchup är en styggelse och att Kartago bör förstöras.

 7. ”Håll tyst och ät!”

  Är det din uppriktiga och orubbliga åsikt?

  Fy fan va tråkig du verkar vara. Inget glatt samspråk vid bordet? Ingen diskussion om kryddningsvarianter? Inget om dryckens företräden och brist på sådana? Inga klarlägganden i kulturella, naturvetenskapliga, politiska eller ekonomiska frågor? Inget alls? Menar du att den norrländska måltidsstilen är att föredra? Inte likt dig.

  1. Rubriken ”Håll tyst och ät'” kanske blidde lätt att tolka bokstavligt vilket jag naturligtvis inte vill skall ske vid middagsbordet. Jag ville bara med få ord få ihop att mat är både kärlek och disciplin.

   Däremot finns det barn som pratar för att förvirra bort stackars matlagsnde föräldrar så att det inte skall märkas att de inte äter. Då gäller ovan ”Håll tyst och ät”.

   Politiska och ekonomiska frågor lämnar jag gärna odiskuterade, i synnerhet vid matbordet.

   Blidde bilden bättre?

 8. Bilden har alltid varit utmärkt bra. Kan hålla med om att ekonomi och politik kanske ska hållas tillbaka något. Ser fram mot att prova principerna vid tillfälle.