Inte älskling, men gärna elskling! Lång läsning men väl värd det tycker jag

Hej Daniel,

Jag har blivit ombedd av E.ON Elnät och kreditavdelningen att kontakta dig. Det är verkligen tråkigt att du fortfarande inte känner dig trygg med vad som påverkar din förbrukning.

E.ON ansvarar för att mätningen är korrekt. Den förklaring du efterfrågar kan inte E.ON ge dig. Förbrukningen sker i din egen anläggning. Däremot var min förhoppning att de råd jag gav dig i mars månad skulle vara till din hjälp. En liknelse är att när du tankar din bil ansvarar bensinstationen för att du får rätt antal liter du betalat för. Bensinstationen vet dock inte varför din bli drar si eller så mycket. Det är samma avgränsning när det gäller el.

Normalt innebär ett test av mätaren att kunden betalar en del av kostnaden för det om det skulle visa sig att mätaren mäter rätt. Är det fel på mätaren tar E.ON givetvis kostnaden. Det jag erbjöd dig i mars var att testa mätaren helt kostnadsfritt, under vissa förutsättningar att du själv gjorde kontroller av din egen anläggning först. Ett av flera råd var att anlita en elektriker som på plats mäter belastningen på din mätare. Ger elektrikern ett utlåtande till E.ON att han/hon inte kan finna någon rimlig förklaring så testar E.ON Elnät mätaren kostnadsfritt. E.ON ersätter dig sedan också för utlägg till elektriker om det vid ett test visar sig fel på mätaren.

Sedan jag kontaktade dig har vi tyvärr inte hört ifrån dig. E.ON Elnät och Intrum Justitia har därför tolkat det som att du är nöjd med det som är debiterat och att frågan var utagerad. Jag är beredd att ge dig ytterligare betänketid fram till 2011-05-31. Det du behöver göra då är att berätta för oss om du;

1. Vill testa mätaren mot en kostnad direkt, utan några egenkontroller från din sida

2. Om du först anlitar en elektriker för att förhoppningsvis bli helt rygg med att debiteringen stämmer och vad som påverkat förbrukningen. I det fall elektrikern inte hittar någon rimlig förklaring, testar E.ON mätaren helt kostnadsfritt om vi bara får ett underlag från elektrikern.

Om mätaren testas och visar att den går rätt är det också kvitto på att du fått det antal kilowatttimmar som E.ON fakturerat. En mätare kan inte tillfälligt mäta fel för att sedan mäta rätt igen. Därför visar testet om mätningen för hela tidsperioden den suttit i din fastighet varit rätt eller inte.

Återkom gärna till mig så snart du kan. Jag meddelar kreditavdelningen att ärendet läggs vilande till 2011-05-31 inledningsvis.

Med vänliga hälsningar

Thomas

Kundombudsman

 

Muta eller kompensation?

Ärligt talat hur tänker ni?

 

Trygg?

 

Ni får fela upp till 5% innebär det att jag kan göra samma?

 

En annan liknelse är att ni ingått avtal med min fru och sedan underlåtit att fullfölja det. För att sedan köpa min tystnad med två stycken biobiljetter. Det är pinsamt och gissningsvis straffbart. Dessutom inte kompensation för ert fel som du förklarade det med. Det går utmärkt i sådana fall att kompensera oss ekonomiskt. (Med riktiga pengar alltså, för att använda din form av retorik). Biljetterna har jag kvar i fall ni vill byta in dem. Just nu går på SF en film som heter ”Vackra lögner” den kan kanske vara något?

 

Vidare har ni sagt till Intrum att jag tackat nej till mätarprovning vilket är en ren lögn från er.

Jag har den senaste tiden talat med så många som har samma eller i många fall betydligt värre exempel på hur de blivit felbehandlade av er för att sedan få upprättelse via domstol långt senare. Från 3000 i månaden till 29 000 i månaden var enligt er hel rimligt. Speciellt med tanke på att det fanns ett obevakat utomhus-elurtag. Men de fick rätt tre år senare och med hjälp av advokat- Tydligen kan ni i vissa fall bedömma rimlighet, även om det sedan visar sig att er rimlighet är helt uppåt väggarna orimligt.

Vänligen presentera bevis för att er mätare inte kan fela tillfälligt.

Vänligen, och låt mig denna gång slippa bensinsagan, förklara rimligheten i att ert elbolag inte kan förklara orimligheten i att ett villalarm kostar lika mycket som en hel villa inklusive ett mycket snarlikt villalarm plus fem personer. Samma kostnad samma period. Kan ni inte se det orimliga i det förstår jag faktiskt inte hur ni kan få driva ett företag. Det verkar rent av livsfarligt.

Vidare kommer från och med nu konversation i ärendet, minus personuppgifter publiceras på www.kungforpresident.se detta kan jag inte spara mina läsare. Ni är naturligtvis välkomna att svara där, till exempel i kommentarerna men även om ni mailar mig. Det var som ni skrev tidigare viktigt att er hantering skall tåla granskning. Dessutom kan vi då även räkna läsarna till det ni kallade ”en opartisk instans” som ni tyckte det kunde vara viktigt för mig att tala med.

När ni ändå är inne på min sida för att se vad jag skriver om, titta i höger spalten en bit ner. Där finns en omröstning som varit i gång någon månad fram tills i dag. Varje ip-adress har bara kunnat rösta en gång. Ni har inte några vidare bra resultat. Det kanske ni skall fundera över.

Mvh

Daniel Küng

Och ser man på, helt plötsligt ändrades tonläget en smula.

Hej Daniel,

 

Tack för ditt mail.

 

Det handlar inte om det är rimligt eller inte. E.ON Elnät ansvarar för att leverera den el du behöver och efterfrågar i varje givet tillfälle. Därefter ansvarar de också för att mätaren mäter korrekt. Hur själva förbrukningen uppkommit vet inte E.ON alls. Det vet egentligen bara du som kund. Det vi kan göra är att ge rådgivning som du kan se på www.eon.se, men själva förklaringen kan inte E.ON ge dig.

Test sker av ackrediterade företag, som är godkända för att få lov att testa elmätare. Enligt de branschregler som finns är den godkända felmarginalen +- 5%. Alla tester som kunder begärt genom åren eller där myndigheten stickprovtestat mätare, visar att det mycket sällan är fel på just mätaren. Därför tror jag att det bästa rådet till dig är att i första hand undersöka din egen anläggning.

För att undanröja alla tvivel på om mätningen varit korrekt i sin helhet eller inte testar E.ON Elnät redan nu mätaren helt kostnadsfritt. Som jag tidigare berättat ger ett test bara svar på om det stämmer eller inte. Det ger inte svar på varför förbrukningen uppkommit. Om det inte är fel på mätaren är det också ett kvitto på att fakturorna är korrekta och ska betalas.

Jag ber nu E.ON Elnät att kostnadsfritt testa din elmätare och även ge dig svar på varför det inte kan bli tillfälliga fel på mätningen. Jag ber dig avvakta resultatet av testet och du kommer också få ett protokoll hemskickat där alla detaljer finns.

Det är givetvis dåligt att E.ON först inte registrerade det avtal din fru ingick. Detta är nu sedan en tid tillbaka registrerat och fakturorna ska vara korrigerade. Anledningen till att jag skickade biocheckar var goodwill för den miss som blev. Biocheckarna har ett värde i sig, som naturligtvis kunnat fungera som ett avdrag på en av dina fakturor i rena pengar. Min förhoppning är ändå att biocheckarna uppskattas.

Återkom gärna igen till oss,

 

Med vänliga hälsningar

Thomas

 

5 Comments

  1. Jag provar olkia varianter för att åter få dina kommentarer! Detta fungerade, lägger det på minnet!

    Håll med om att det var härligt dock att jag fick gratis provning, i min bok helt på grund av KFP. Jag skall maila dig ett smakprov från en annan konversation som jag tror du uppskattar. Dock inte så pass att skämskudden måste fram.

  2. Hahaha, är det för att jag är ett miffo? Lysande konversation med Pär på moccamaster, vilket tålamod den mannen måste besitta. Vad stod det i punkt fyra?