Lola för barn.

 

Emelie har hittat en underbar barnbok som hon dessutom recenserat, komplettera med denna så är barnbiblioteket klart!

Kommer?

Det skall böjas i tid…

Jag hade tänkt skriva något dubbeltydigt och fyndigt om Isabel Abedis barnbok Här kommer Lola! Men så läste jag följande beskrivning på Adlibris (research är proffsigt!) och insåg att någon hunnit före mig. Här kommer den:

 

”Lola har en brasiliansk pappa, en 80 centimeter lång moster och ett par miljoner fans när hon om natten förvandlar sig till den berömda sångerskan Jacky Jones. Men en sak saknar Lola en bästis. Att få en bästis är hennes högsta önskan. Men i Lolas nya skola har hon bara den konstiga Flo som luktar fisk. Och Anna-Lisa, klassens smartaste tjej, kommer på besök precis i det ögonblicket som Lolas pappa springer helt naken genom lägenheten, eftersom hans dotter har råkat låsa in honom på badrummet hela dagen. Det finns inga genvägar. Om Lola ska få en bästis måste hon hitta på något. Därför skickar hon iväg sin högsta önskan med en ballong. Och hon får en mystisk flaskpost som svar …”

Bokbloggaren Bubblan i Bibblan tillägger att klasskompisen inte gillar Lolas leksaker. Och enligt enbokcirkelföralla.se har Lola precis flyttat till Hamburg ”eftersom hennes pappa hade hudproblem. Inte ett sånt man får utslag av, utan hans hudproblem har mer med färgen att göra. Lolas pappa är från Brasilien och är kolsvart. Många hade problem med det i den lilla stad de bodde innan. Då blev det ett hudproblem. Lola själv är ljus med krulligt hår. Det är för att mammas gener är starkare, säger pappa. Och mamma är så ljus att hon inte ens tål solen. Och så får hon utslag av jordgubbar.”

För er som inte följt med bjuder jag på baksidestexten från Lola 2 Transgressing, inklusive särskrivning och märklig kommatering. Så att ni har något att jämföra med:

”Carla, en mycket attraktiv och oskyldig ung kvinna kommer från Venice till London, för att hitta ett arbete åt henne och sin älskare Mattheo. En kvinnlig hus mäklare som är hetare än synden själv förför och lurar ut Carla, på de syndigaste ställen och med otroliga sexiga möten. Carla bestämmer sig att inte avslöja något till Mattheo, utan ljuger om allt.

Mattheo blir mycket svartsjuk samtidigt som han ser det sexiga i vad Carla kanske gör eller inte gör, men naturligtvis så gör hon allt hon kan den sexiga vägen. På ett stort party, blir Carla indragen i en ny sexig lek som kallas, Trojan Ordeal! […] Mattheo kommer till London och allt avslöjas, men han tycker om det och får Carla att lova att fortsätta att ljuga, men samtidigt berätta lite om sina sexiga upplevelser.”

Jag vill inte uttala mig om huruvida någon stulit idéer och vem som i så fall snott från vem. Istället gör jag en lista på likheter:

 • Huvudperson som heter Lola
 • Huvudpersonen har precis flyttat till en ny stad
 • Familj kommer från sexigt land
 • Huvudpersonen förvandlas till någon annan i mörkret
 • Tjejkompisar
 • Fiskdoft
 • Flaskor
 • En eller flera personer springer nakna genom en lägenhet
 • Leksaker som inte alla uppskattar
 • Allergier
 • Tar upp lite djupare ämnen
 • Lola kommer

 

//Emelie

 

MIssa för allt i världen inte den vuxnare recensionen här och rättelsen här

24 Comments

 1. Vilka paralleler! Misstänker att det är samma Emily (Emelie reds anm.)Rydén som tidgare hade det tvivelaktiga nöjet att klippa min lätt bångstyriga frisyr.

  Utan rejäl tuktning av frisyren skulle jag ha en rejäll sk. mikrofånfrilla. Vilket ser väldigt märkligt ut på en kille som inte har ovannämda hudproblem.

  1. Jag och antagligen även Emelie skulle gärna se dig i långt hår!

   Jag föreslår att du är med när vi skall kämpa på Hylliekrokens äventyrsgolf och om du vinner så rakar jag mig på huvudet, vinner jag låter du ditt växa ut.

   Är det en deal?

 2. 1. Jag har och kommer aldrig att långt hår – mitt hår kan bli brett.

  2. Låta det växa ut – inte en chans i min livstid. Golf kan jag dock spela!

 3. Eftersom jag inte sett till Peter på flera år utgick jag från att han redan hade brett hår… Hrmpff.

  Jag tröstar mig med att jag är hans minst lönsamma kund nånsin. Såvida inte någon slagit det?

 4. Jag är vän med mitt hår på skallen så länge det är tuktat. Ett Guiness Record Book i bredast hår är inget som jag kommer lägga ner någon tid på – till min fru/mitt barn/vänners glädje.

 5. Jag sitter tyst som en liten mus och väntar spänt på fortsättningen!
  Händer inget skall jag slänga in några påhittade och lösryckta anklagelser!

 6. Nej brett hår har jag faktiskt undvikit – Emelie jag kan garanterat att du hade observerat mig om jag hade haft ett rekord brett hår.

  Ser mig gärna som den här killen

  http://www.youtube.com/watch?v=B0bSvDkXqhw

  Då utan nämnda hudproblem – men mitt hår hade nog varit bredare än så. Men det är en fin räddning eller hur?

  1. Upprörande! Historieförfalskning! Efterkonstruktion!
   Kan tillägga att jag enligt min mamma är döpt efter Karl XIIs älskarinna. Det ni!

 7. Brett hår är ett dolt handikapp. Kanske kunde Tinto Brass göra en film om det också?
  Jag är bara sur för att det är någon annan som får höra alla dina sköna stories var femte vecka.
  Och för att ni stavar mitt namn fel – båda två. Driver ni med mig?

  1. Det är rättat som du kan se. Jag kan bara be om ursäkt, jag är den största vän av att stava namn rätt. Får skylla på mina föräldrar som på slutet av 70-talet ansåg att det skulle stavas med i och att det sitter i (tihi). Men då kände de inte dig, och dessutom är det en annan historia. Kram Danjäl (true story)

  2. Du ser precis vad jag hela tiden kännt – dolt handikapp – man tackar!

   PS. Jag ber om ursäkt för felstavat namn. Peter är dock väldigt lätt att stava till. Skall jag vara helt ärlig har jag ingen aning om vem jag är döpt efter. Skulle dock tro att det var efter Peter den Store.

     1. Lothar som Lothar. ( Ja jag har lite tråkigt. Dela nu Ica Maxi brevet så att jag kan försörja mig på det här!)

 8. Men det hamnade ju helt fel. Jävla telefon. Spelledaren! Fixar du det?

  1. Upprörande! Historieförfalskning! Efterkonstruktion!
   Kan tillägga att jag enligt min mamma är döpt efter min farfar.