Hej,

Jag läser på er burk att ni stolt, vill jag mena, annonserar att er läsk innehåller APELSINJUICE.

Nu kan jag även läsa mindre bokstäver, till och med gemener (min kompis är helt knäpp han skriver bara med gemener), till exempel de på baksidan. Samma bokstäver som säger att det är 4,5 % apelsinjuice från koncentrat i er läskande brygd.

Glömde ni versalerna eller var det gemenerna ni glömde? Lite inkonsekvent är det i varje fall!

När jag har 4,5 % av något i något, speciellt om det är från koncentrat brukar jag inte skylta med det. Såvida det inte är tryffel, och inte från koncentrat, för då jävlar slår jag på stora trumman. Jag har mätt upp med skjutmått hur lite 4,5 % av 33 cl motsvarar och det är pyttelite. Verkligen pyttelite. Så kom igen nu, bit i det sura äpplet och stryk det så skall jag och Kapten Konsument låta er vara, inte ens fråga om hur mycket färgmedel er läsk innehåller, stort eller hur!

Kram

M&D

Vore jag inte så enastående dålig på matematik skulle jag skrivit hur många milliliter apelsinjuice (från koncentrat) det faktiskt är, men jag riskerar inte en officiell felräkning!

 

9 Comments

  1. Hej!

    Jag heter Madeleine och jobbar på Konsumentkontakt för Coca-Cola Enterprises Sverige AB. Jag ska göra mitt bästa för att svara på dina frågor.

    Ingredienserna är skrivna i en mening där första ordet innehar en stor bokstav och följer sedan med gemener tills meningen avslutas med en punkt, vilket kan anses som korrekt meningsbyggnad. På alla våra produkter som har claims (t.ex. på Fanta – löven med texten ”UTAN TILLSATTA KONSERVERINGSMEDEL” samt ”MED APELSINJUICE”) är texterna skrivna med versaler. Anledningen till att de finns där är för att upplysa om innehållet i våra produkter. Då Fanta Orange innehåller apelsinjuice så vill vi gärna belysa det, och samma gäller att det inte är konserveringsmedel. Om man jämför Fanta mot en apelsinjuice så håller jag med om att det kan anses som lite med 4,5 % juice men Fanta är en läsk och marknadsförs också som det.

    Angående halten med färgämnen så följer lagstiftningen följande: Ingredienserna ska stå i fallande storleksordning efter den vikt de hade vid tillverkningstillfället. Det betyder att varan innehåller mest av det som står först och minst av det som står sist i ingrediensförteckningen. De exakta mängderna behöver däremot bara anges för ingredienser som är avgörande för konsumentens val, till exempel champinjoner i champinjonsoppa och kött i kalops.(Källa: Livsmedelsverket http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Sa-marks-maten/Vad-ar-varan-tillverkad-av/). Fanta innehåller färgämnen men inga konstgjorda färgämnen. Det färgämne vi använder är E160a som är betakaroten och extraheras ur morötter, kallas också provitamin A. Om du tittar på ingredienslistan så kommer betakarotenet sist i ordningen vilket betyder att det är den ingrediens som det finns minst av i Fanta. Den exakta mängden är inget som vi valt att ange.

    Jag har framfört dina åsikter om vår claim samt juicehalten till förpackningsansvarig men i dagsläget har vi inga planer på att ändra etiketten.

    Har du vidare frågor eller funderar på någonting angående våra produkter så tveka inte att kontakta oss på Konsumentkontakt så svarar vi gärna!

    Önskar dig en fortsatt bra dag!

    Med vänliga hälsningar

    Madeleine

    (PS. Läs gärna mer om livsmedelsmärkning på Livsmedelsverkets hemsida http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Sa-marks-maten/)

  2. Bäste Kapten konsument

    Madeleine har fullständigt rätt i alla avseenden och jag förstår inte vad Kaptenen gnäller för. Har ovidkommande yttre omständigheter törhända påverkat Kaptenens humör negativt så att det vanligen så objektiva och väl fungerande omdömet påverkats?

    En sådan omständighet kan vara att getingar attraherats av drycken. En annan kan vara att drycken inte räckt riktigt så länge som Kaptenen önskat – eller att en vindstöt kanske vält den nästan, men inte helt, urdruckna burken – en händelse som dels orsakar ett alltför tidigt slut på dryckesupplevelen dels orsakar kladd och klegg i och på möblemang, klädsel och miljön i stort.

    Eftersom Kaptenen ändå är inne på rätt spår så vill jag bidra med några konstruktiva förslag:

    1. Ta upp frågan om insektsrepellanter som tillsats i läskedrycken. Det skulle eliminera ett stort vardagsproblem. Där skulle the Coca Cola Company kunna göra en stor insats i konsumentens och samhällsnyttans tjänst.

    2. När Kaptenen ändå har deras öra; be dem att förse burkarna med en tung klump i botten. De lätta aluminiumburkarna har fördelar ur många synvinklar, men de blåser alltför lätt omkull. En stadig klump bly i botten skulle vara ett billigt och miljöriktigt sätt att lösa problemet med omkullblåsta burkar.

    3. En nivåindikator som visar mängden kvarvarande dryck i behållaren skulle också vara en alldeles utmärkt bra komplettering. Den skulle kunna utformas på många olika sätt. Här släpper jag företagets egna resurser fria att skapa något riktigt bra.

    4. En temperaturindikator är något som allt fler konkurrerande företag förser sina förpackningar med. Jag tror att det kan finnas patentskydd som gör att CocaCola kan ha problem att använda liknande teknik (blåa älgar etcetera) men eftersom CocaCola har ensamrätt på jultomten så kan man vända på tekniken och säga exempelvis: ”När Tomten är röd så är drickat för varmt” Man kan också använda Rudolfs mule som temperaturindikator – ”När mulen är röd är drickat kallt”.

    När jag läser Madeleines brev slås jag av hur orutinerad hon förefaller vara som brevskrivare. Det finns väldigt många onödiga ”så”. En hel del oklara syftningar och interpunktionen är vacklande. Det stör också att hon i officiell kommunikation lägger in det redan för tjugo år sedan utnötta ”Ha en bra dag” i slutet av sitt brev. Jag tror att Den skrattande språkpolisen har en uppgift här. Föreslå gärna att CocaCola tar kontakt. Det gör andra stora företag.

    1. Om vi tänker oss att du är en sjuårig gosse som håller på att lära dig att läsa. Vad blir dina bestående intryck av fantaburken?

      Vad är den allmänna uppfattningen av läsk kontra juice?

      Varför inte ta det ett steg längre och skriva att den innehåller vitaminer?

      http://www.bergman.com kanske kan fungera lika väl som http://www.lotten.se/

  3. Fakta:

    1. Jag är ingen sjuårig gosse.

    2. Jag läste obehindrat i femårsåldern.

    3. I valet mellan läsk, juice, mineralvatten och öl finns bara ett val!

    4. Vitaminer kan vara skadliga.

    5. Dolly Parton i Göteborg var en stor besvikelse. Alldeles för mekaniskt och ”proffsigt” i ordets sämsta betydelse.

    1. 1. Du har sannolikt varit?

      2.Min ena son gick när han var 8 månader.

      3. För en sjuåring skulle jag vilja påstå att det finns två val ur din lista av tre.

      4. Även juice

      5. Beklagar! I Malmö påstods ljudet varit undermåligt. Tröstar det, njae?

  4. 1. Kan jag inte minnas.
    4. Jo.
    5. Det var det i Götet också.

    I övrigt har vi, som vanligt, helt oförenliga ståndpunkter. Men det kan du ju ändra på?